Sănătate

Copil dintr-un centru de plasament, operație în premieră medicală

• Bookmarks: 27 • Comments: 1


Înaintea acestui copil dintr-un centru de plasament, ce a avut șansa la normalitate printr-o premieră medicală, alți 10 copii au mai avut-o.

Conform Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, o echipă complexă de specialiști, coordonată de Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău, a reușit, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pentru un copil dintr-un centru de plasament din județul Sălaj o premieră medicală ce-i dă șansa la o viață nomală.

Profesorul Tanțău alături de echipa sa au efectuat o intervenție endoscopică la copilul de doi ani și jumătate diagnosticat cu acalazie, o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea pacientului de a mânca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.

Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, procedura endoscopică efectuată post operator, asta după ce în luna ianuarie a acestui an copilul a trecut printr-o operație chirurgicală care nu a dat rezultate și în urma căreia starea micuțului s-a agravat, potrivit dcnews.ro.

Înaintea acestui copil dintr-un centru de plasament, ce a avut șansa la normalitate printr-o premieră medicală, alți 10 copii au mai fost operați

Înainte de intervenția endoscopică pacientul era alimentat doar prin perfuzii.

Chirurgul Tanțău s-a pregătit alături de specialiști din domeniu în Japonia. Tehnica folosită pentru această intervenție e practicată de puțini specialiști în Europa și în lume, ea fiind folosită pentru prima dată în urmă cu 13 ani.

Copilul este instituționalizat în cadrul Direcției de Protecție și Asistență Socială Sălaj și starea lui de sănătate era monitorizată într-un centru de boli rare din Zalău.

CITEŞTE ŞI Reconstrucția organelor din zona pelvină, o șansă la o viață normală pentru paciente. Medicul Gabriel Mitulescu: Dacă putem, facem întotdeauna o reconstrucție

„Reușita acestei proceduri a fost întărită de experiența acumulată în cele aproximativ 200 de intervenții endoscopice de acest gen efectuate până acum la pacienți adulți și peste 10 la pacienți pediatrici de către Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău”, arată Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca.

Citiți România Liberă și pe Google News!

27 recommended
comments icon1 comment
1 notes
161 views
bookmark icon

Write a comment...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *