Bani & Afaceri

A apărut primul DAO în România – Ce este și ce își propune Stakeborg DAO

• Bookmarks: 33 • Comments: 2


Echipa Stakeborg, care își propune să fie un mijloc de educare și promovare al investițiilor din lumea blockchain-ului, a lansat prima organizație autonomă descentralizată autohtonă în ecosistemul Web 3.0. Stakeborg DAO este o colonie digitală care se axează pe soluțiile internetului viitorului și dorește să transforme România într-un principal exportator de criptomonede, oferind o platformă pentru…

Echipa Stakeborg, care își propune să fie un mijloc de educare și promovare al investițiilor din lumea blockchain-ului, a lansat prima organizație autonomă descentralizată autohtonă în ecosistemul Web 3.0. Stakeborg DAO este o colonie digitală care se axează pe soluțiile internetului viitorului și dorește să transforme România într-un principal exportator de criptomonede, oferind o platformă pentru a lansa diverse proiecte profitabile pentru investitorii vizionari.

Conceptul de DAO (Decentralised Autonomous Organisation) se referă la fondurile de investiții ale căror riscuri sunt asumate de către investitori, fără existența un șef. Deciziile se iau în colectiv, prin vot, în funcție de participațiunea fiecărui membru la dezvoltarea fondului descentralizat de investiții. Imparțialitatea și transparența este asigurată printr-o colecție de cod informatic care rulează pe Blockchain, cunoscută sub numele de Smart Contract.

Având în vedere faptul că adopția tehnologiei Blockchain a devenit o prioritate pentru numeroase companii din Big Tech în 2022, printre care se numără și Facebook, specialiștii se așteaptă ca apartenența la un DAO va căpăta o mare popularitate în acest an. în special prin prisma faptului că astfel de proiecte au potențialul de a schimba felul în care percepem modul în care ne putem câștiga existența.

Fondatorii comunității Stakeborg văd migrarea către finanțele descentralizate drept o soluție profitabilă și avangardistă. Prin intermediul acestui crypto hub, persoane cu background-uri diferite pot propune și vota pentru a spori profitabilitatea proiectului.

Crowdfunding-ul pentru Stakeborg DAO a avut la bază o criptomonedă proprie, STANDARD, lansată pe blockchain-ul Ethereum. Token-urile nu au fost vândute în schimbul unor sume, așa cum se face de obicei, ci au fost alocate progresiv participanților, în funcție de contribuția fiecărui investitor în fondurile de lichidități.

Apoi, cu ajutorul programului de Staking, care presupune blocarea unor criptomonede într-un fond care servește la validarea tranzacțiilor de pe un anumit Blockchain, investitorii sunt recompensați pentru contribuția lor, primind taxele reținute pentru tranzacțiile care au fost procesate cu ajutorul fondurilor alocate.

În prezent, aproximativ 800.000 de a STANDARD sunt plasați în programele de Staking. Activarea trezoreriei Stakeborg DAO și lansarea programului de guvernanță va avea loc după ce 1 milion de STANDARD vor ajunge în bugetul de Staking.

Un utilizator poate obține jetoane STANDARD și dacă acordă împrumuturi în regim descentralizat, pentru care primește dobândă. Această metodă este cunoscută sub denumirea de Yield Farming.

Echipa Stakeborg DAO a lansat și criptomoneda ILSI (Invest Like Stakeborg Index), care deservește un fond index ce adăpostește 10 criptomonede selectate strategic. Portofoliul include criptomonede de top, precum Bitcoin sau Ethereum, diverse jetoane ale exchange-urilor decentralizate (DEX) de perspectivă și câteva jetoane care propulsează ecosisteme de tip NFT și Metaverse.

Pentru persoanele care au înțeles mecanismul din spatele conceptului DAO, migrarea către descentralizare reprezintă o soluție sigură, pe termen lung. Cel mai mare obstacol în adoptarea conceptului de Web 3.0 este felul în care am fost educați să gândim: mulți oameni au impresia că actualul sistem este singurul pe care vor avea ocazia să-l experimenteze și că lumea nu se va schimba. Următorul pas în calea umanității pare să fie meritocrația, însă acest curent trebuie implementat cu prudență, punându-se accentul pe educație și pe oferirea unor soluții concrete – capitol la care tehnologia Blockchain excelează.

33 recommended
comments icon2 comments
2 notes
102 views
bookmark icon

Write a comment...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *