Un grup infracțional din România, destructurat pentru deturnarea a sute de mii de euro din fondurile UE pentru agricultură
Acest grup infracțional din România, implicat în deturnare de fonduri europene, a fost demantelat de autorităţile române şi italiene
Un grup infracțional va fi tras la răspundere în România pentru că deturnare a sute de mii de euro din fonduri UE pentru agricultură destinaţi cultivării roşiilor, a anunţat miercuri într-un comunicat Oficiul European de Luptă Antifraudă, relatează dpa.
OLAF susţine că grupul, care „nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii” a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură.
De asemenea, potrivit OLAF, „niciun cent din aceşti bani nu a fost cheltuit pe agricultură sau în România”.
Acest grup infracțional din România, implicat în deturnare de fonduri europene, a fost demantelat de autorităţile române şi italiene
O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit operaţiunea care a implicat companii ecran, declaraţii funciare false şi documente falsificate.
Grupul obţinea subsidiile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi fondurile era utilizate pentru a finanţa alte activităţi criminale, notează OLAF, conform agerpres.ro.
Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România.
Cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.
Condamnările pentru deturnarea fondurilor europene au devenit din ce în ce mai frecvente în România
În toamna lui 2021, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.
Conform deciziei instanţei, Nelu Iordache a primit 6 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune, informează Agerpres.
Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 11 ani şi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 – 25 august 2014).
În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, potrivit News.ro
Iordache a fost acuzat de schimbarea destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale).
Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.